Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Πρόσβαση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό (Cultural Access Institute C.A.I.) προέκυψε από την επιθυμία της μητέρας εταιρείας VSA arts να έχει μια δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα των Ολυμπιακών και Παραολυμπικών Αγώνων στην Αθήνα. Εκμεταλλευτήκαμε την χρονική συγκυρία και εντάξαμε το C.A.I στο ευρύτερο πρόγραμμα «Τέχνη Χωρίς Φραγμούς» που η Very Special Arts Hellas είχε ήδη αρχίσει να υλοποιεί με το ΥΠΠΟΑ.
Τελικά το συνέδριο οργανώθηκε στην Αθήνα από 20 έως 22 Μαρτίου 2003 και φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Το Cultural Access Institute (C.A.I) ήταν ένας συνδυασμός, διαλέξεων υψηλού επιπέδου και εργαστηρίων με συζητήσεις, εργασίες σε υποομάδες καθώς και επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους με στόχο να παρουσιαστούν στους συνέδρους πολλές καλές πρακτικές για την πλήρη συμμετοχή των ανθρώπων με διαφορετικές αναπηρίες σε όλους τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού με πλήρη πρόσβαση όχι μόνο στον πολιτιστικό χώρο αλλά και στα προσφερόμενα προγράμματά του.
Συμμετείχαν 40 ξένοι εκπρόσωποι από 14 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, και 30 Έλληνες, εκπρόσωποι από το χώρο του πολιτισμού και της αναπηρίας.
Επίσης ήταν κοντά μας ανώτατα στελέχη της VSA Arts από την Washington που συνέβαλαν σε όλη την οργανωτική διαδικασία.
Η παρουσία ανθρώπων με αναπηρία τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους ομιλητές και εκπαιδευτές όσο και στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες ήταν καταλυτική για την ευαισθητοποίηση των υπολοίπων στελεχών,. Οι σύνεδροι, που από την Ελλάδα ήταν κυρίως μουσειοπαιδαγωγοί εντυπωσιασμένοι από την εμπειρία, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν έμπρακτα το θέμα της προσβασιμότητας στο χώρο εργασίας τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες εφοδιαστήκανε με πλούσιο πληροφοριακό υλικό.
Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την ευγενική παραχώρηση δύο μεγάλων προσβάσιμων αιθουσών.. Η ξεχωριστή αυτή φιλοξενία οφείλεται στην γενναιοδωρία και την ευρύτητα πνεύματος του αείμνηστου διευθυντή του Μουσείου Δημητρίου Κωνστάντιου.
Το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την VSA Arts