Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

25 εικαστικοί με αναπηρία | 25 λογοτέχνες

1 έκθεση | 1 λεύκωμα | 5 πόλεις | 5 παραστάσεις

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη»  αποσκοπεί στον εντοπισμό και την ευρεία προβολή του έργου Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών με αναπηρία και στην αποδοχή από την κοινωνία του δικαιώματος της συμμετοχής τους στην παραγωγή πολιτιστικού έργου.

Το πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και την  υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», καρπός του ομώνυμου διετούς προγράμματος, έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;». Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα. Στόχος αυτής της γόνιμης προσέγγισης είναι να προβληθεί ευρέως το έργο καλλιτεχνών με αναπηρία, η ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία ατόμων με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία.

Την έκθεση συνοδεύει το Συλλεκτικό Λεύκωμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» το οποίο εκδόθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στις σελίδες του αποτυπώνονται τα έργα, τα χειρόγραφα και οι σκέψεις των δημιουργών.

Η έκθεση, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινιάστηκε αρχικά με επιτυχία στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ τον Οκτώβριο του 2020.

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος με εισηγήσεις του κ. Κωστή Καλαποθάκη εκ μέρους του ΠΙΟΠ, της κ. Ελίνας Κλαριδοπούλου  εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της κ. Φιλαρέτης Παπαδοπούλου εκ μέρους του φορέα, της κ. Ουρανίας Αναστασιάδου (μέλος Ε.Ε.Π. του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών) και της Καθηγήτριας Φιλοσοφίας και συγγραφέως Ελένης Ποταμιάνου. Σε όλη τη διάρκεια υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Ακολούθησαν τα ανοιχτά εγκαίνια στον εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο του Ιστορικού Αρχείου, όπου εικαστικοί και λογοτέχνες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και φωτογραφήθηκαν μπροστά στα έργα τους. Εκθέτες, οργανωτές  και επισκέπτες, πάνω από 210 άτομα κινήθηκαν όλη τη βραδιά μέσα σε μια ιδιαίτερα  ευχάριστη ατμόσφαιρα εκφράζοντας με ενθουσιασμό τον θαυμασμό τους για τα εκθέματα και τον επιτυχημένο τρόπο που στήθηκαν.

Η έκθεση διήρκησε από 24 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2019 περίοδο κατά την οποία την επισκέφτηκαν μεμονωμένα άτομα και φορείς.

Σε όλους τους επιλεγμένους σταθμούς της, η έκθεση πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές δράσεις των ομάδων της ARTOGETHER και από βιωματικά εργαστήρια για άτομα με και χωρίς αναπηρία.

Στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 2019 στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι και παράσταση χορού με μεγάλη ανταπόκριση και προσέλευση του κοινού από την Ομάδα Κινητικού Αυτοσχεδιασμού με υπεύθυνη χορογράφο την Κατερίνα Γεβετζή.

Εκπομπή του Antenna δημιούργησε αφιέρωμα με συνεντεύξεις από τέσσερις εκθέτες με αναπηρία και από στελέχη της ARTOGETHER και του ΠΙΟΠ και πλάνα από το βιωματικό εργαστήρι του χορού.

Στη συνέχεια η έκθεση «ταξίδεψε» διαδοχικά στο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ.

Πρώτος σταθμός ήταν ο Βόλος και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Η έκθεση διήρκησε από τις 14 έως 21 Φεβρουαρίου 2020.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα στις 14 Φεβρουαρίου με μεγάλη προσέλευση του κοινού και σύντομες ομιλίες από την η κ. Αλεξάνδρα Τράντα εκ μέρους του ΠΙΟΠ, την  κ. Φιλαρέτη Παπαδοπούλου εκ μέρους του φορέα μας και της δρ. εκπαιδευτικού ειδικής εκπαίδευσης-μουσειοπαιδαγωγού Χαράς Κανάρη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έγιναν ξεναγήσεις σε 10 φορείς και συνολικά 330 άτομα και 23 σύντομες περιηγήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο  συνολικός αριθμός των επισκεπτών ήταν ιδιαίτερα υψηλός.

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου η Μουσικοθεατρική Ομάδα της ARTOGETHER παρουσίασε τη διασκευή του γνωστού έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον, ενώ την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου οργάνωσε το βιωματικό εργαστήρι «Προετοιμάζοντας μια παράσταση», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας της παράστασης, κ.Κατερίνας Ρόμπερτσον-Κουρούκλη και του συνθέτη, μουσικού Νικήτα Μαυρογιάννη με την συμμετοχή δέκα ατόμων κυρίως φοιτητών πέραν των μελών της μουσικοθεατρικής ομάδας.

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου (10:30-12:30), έγινε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας με τίτλο «Παίζουμε, ζωγραφίζουμε, δημιουργούμε, όπως όλοι μπορούμε!». Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση και ήρθαν σε επαφή με τα έργα. Στη συνέχεια, μέσα από το παιχνίδι και με την καθοδήγηση της δρ. Χαράς Κανάρη, τα παιδιά μελέτησαν τεχνικές που θα τα βοηθήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα τέχνης.

Επόμενος σταθμός ήταν τα Ιωάννινα και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.  Η έκθεση διήρκησε από τις 6 έως 13 Μαρτίου 2020.

Στα εγκαίνια στις 6 Μαρτίου 2020 απηύθυναν χαιρετισμό η κ. Ασλανίδου και ο κ. Καλαποθάκης από το ΠΙΟΠ και μίλησε ο κ. Ξενοφών Μπήτσικας, εικαστικός και καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η προσέλευση ήταν πολύ ικανοποιητική με εκπρόσωπους της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων φορέων και καλλιτεχνικών χώρων.

Είχαν προγραμματιστεί πολλές ξεναγήσεις που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε σε σχέση με τον κορωνοϊό. Εν τούτοις η επισκεψιμότητα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά της Μονάδας Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μας έφερε σε επαφή με ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στα Ιωάννινα. 

Το Σάββατο 7 Μαρτίου η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού της ARTOGETHER παρουσίασε την παράσταση «Ουπς! Ένας καθρέφτης μες στην σκιά» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Ιωαννιτών «Δημ. Χατζής» με περιορισμένη προσέλευση λόγω των αντικειμενικών κωλυμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Ωστόσο, η παράσταση ενθουσίασε τους θεατές.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου διοργάνωσε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας βιωματικό εργαστήρι, στο οποίο οι συμμετέχοντες, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, γνώρισαν  την ιστορία και τους ήρωες του παραμυθιού, στο οποίο έχει βασιστεί η παράσταση υπό την καθοδήγηση της Αριστέας Κοντραφούρη, υπεύθυνης της Ομάδας Θεατρικού Παιχνιδιού και σκηνοθέτιδος της παράστασης.

Το ταξίδι διεκόπη πρόωρα λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, είμαστε αισιόδοξοι όμως πως θα συνεχίσει αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουνε.

Ωστόσο, θεωρούμε πως ήδη έχουμε αγγίξει τον τελικό προορισμό του ταξιδιού που δεν είναι άλλος από την ευρεία προβολή του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνών με αναπηρία, την εξοικείωση της κοινωνίας με την ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή πολιτιστικού έργου, καθώς και τη προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη, Σταυρούλα Σουλοπούλου

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Χρυσαφοπούλου

©2021 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Μέγεθος γραμμάτων
    Αντίθεση

    Log in with your credentials

    Forgot your details?