Στον εσωτερικό χώρο μιας θεατρικής αίθουσας στέκονται 13 περίπου άτομα ο ένας δίπλα στον άλλον εκ των οποίων μόνο μία κυρία είναι καθιστή. Φαίνεται να κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση περιμένοντας να φωτογραφηθούν. Κάποιοι αναγνωρίζονται ότι είναι τυφλοί ενώ άλλοι ότι είναι παράγοντες της παράστασης καθώς φορούν ακόμα τις θεατρικές στολές τους.

Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από την περιγραφή θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων πάνω από 802 άτομα με προβλήματα όρασης εκ των οποίων 742 άτομα σε 36 θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και 60 άτομα σε 6 κινηματογραφικές προβολές και ντοκιματέρ.

Το πρόγραμμα ακουστικής περιγραφής θεατρικών παραστάσεων που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, ξεκίνησε πειραματικά το 2000 και έκτοτε εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για την λεκτική απόδοση εικόνων κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Ο φορέας υλοποίησε το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα καθώς στην Ελλάδα η περιγραφή δεν παρέχεται από τα ίδια τα θέατρα σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ο περιγραφέας μεταφέρει με λόγια την εικόνα όσων υπάρχουν ή διαδραματίζονται στη σκηνή, τα σκηνικά, τα κουστούμια, τις κινήσεις των ηθοποιών, τις εκφράσεις των προσώπων τους. Η περιγραφή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των σιωπών που παρεμβάλλονται ανάμεσα στους διαλόγους. Ο περιγραφέας δεν παρεμβαίνει όταν υπάρχουν ηχητικά εφέ, τυχόν τραγούδια και μουσική κατά τη διάρκεια της παράστασης. Καθώς οι δέκτες ακούν την περιγραφή μέσω ακουστικών που δεν ακούγεται στους διπλανούς τους, δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης να παρακολουθούν την παράσταση μαζί χωρίς καμία ιδιαίτερη προσαρμογή.

Σε κάθε παράσταση προηγείται μια λεκτική εισαγωγή 15΄περιπου, που περιλαμβάνει όσα συνήθως υπάρχουν στο έντυπο πρόγραμμα κάθε παράστασης: πληροφορίες για τον συγγραφέα, την υπόθεση του έργου, τη διανομή των ρόλων καθώς και άλλα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα.

Πολλές φορές και εφόσον συμφωνηθεί, η εμπειρία εμπλουτίζεται συνήθως μετά την παράσταση και με μια «ξενάγηση αφής» στα κουστούμια και τα σκηνικά που συνδυάζεται με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους συντελεστές της παράστασης, διαδικασία που εκτιμούν ιδιαίτερα οι θεατές που δεν βλέπουν.

Ο «περιγραφέας» ειδικός θεατρολόγος, συνεργάτης της ARTOGETHER αναλαμβάνει την προετοιμασία της ακουστικής περιγραφής κάθε έργου ξεχωριστά. Απαιτείται στενή συνεργασία με τους συντελεστές της θεατρικής αίθουσας, τουλάχιστον τέσσερις φορές παρακολούθησης της παράστασης  και συνολικά περίπου 40 ώρες επιμέλειας του κειμένου το οποίο στη συνέχεια παρουσιάζεται ζωντανά κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παράστασης μέσα από ένα ηχομονωμένο στούντιο.

Σημειώνουμε ότι ο περιγραφέας πρέπει να είναι σε θέση σε ενδεχόμενο απρόσμενο συμβάν επί της σκηνής, να προσαρμόσει ανάλογα την περιγραφή του.
Η λεπτομερής αυτή προετοιμασία είναι απαραίτητη και συνεπώς δύσκολα να μπορεί να γίνει επιτυχημένη περιγραφή prima vista.
H οργάνωση παρέχει, επίσης, ειδικό εξοπλισμό που καλύπτει τις ανάγκες 20-40 ατόμων αλλά και τον τεχνικό ήχου που εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του.
Η δυνατότητα αυξομοίωσης της έντασης των ακουστικών από τους ίδιους τους χρήστες εξυπηρετεί ακόμα και τους βαρήκοους θεατές.

Ο απαιτούμενος τεχνικός εξοπλισμός ανήκει στην ARTOGETHER και είναι προσφορά  της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επιτυχία που έχει το πρόγραμμα της ακουστικής περιγραφής επιβεβαιώνει ηχηρά το έντονο ενδιαφέρον των ατόμων με προβλήματα όρασης για όλες τις μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις οποίες η κοινωνία πιστεύει ότι αποκλείονται σχεδόν εξ’ ορισμού, το θέατρο και τον κινηματογράφο και πως η προσβασιμότητα σε αυτές τις μορφές τέχνης δεν είναι απλά επιθυμητή και δυνατή, αλλά υποχρεωτική για κάθε κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα.

«Ακουστική περιγραφή θεατρικών και κινηματογραφικών έργων για άτομα με προβλήματα όρασης» (2008)

Κατά το 2008 αναλάβαμε την υλοποίηση ειδικού προγράμματος με τίτλο «Ακουστική περιγραφή θεατρικών και κινηματογραφικών έργων για άτομα με προβλήματα όρασης». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ο φορέας ανέλαβε την εκπαίδευση νέων περιγραφέων και την προσέγγιση ενός νέου αντικειμένου που είναι το κινηματογραφικό έργο και για το οποίο δεν υπήρχε καμία προηγούμενη εμπειρία στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν περιγραφές σε τέσσερις θεατρικές παραστάσεις και για πρώτη φορά σε δύο χορευτικές παραστάσεις. Το πιο σημαντικό βήμα έγινε με την περιγραφή της κινηματογραφικής ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» που είχε παρά πολύ μεγάλη συμμετοχή και ικανοποίησε το σύνολο του κοινού που την παρακολούθησε.

Κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος πολύτιμη ήταν η συμβολή των ίδιων των επωφελούμενων, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις του τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και μετά το πέρας των παραστάσεων στο στάδιο της αξιολόγησης για την καταγραφή εντυπώσεων και παρατηρήσεων προς βελτίωση. Οι επωφελούμενοι επιβεβαίωσαν την μεγάλη χρησιμότητα της ακουστικής περιγραφής, πρωτίστως για την καλύτερη κατανόηση του έργου αλλά και για την μεγαλύτερη απόλαυσή του, καθώς και για την ενίσχυση τους αισθήματος της ανεξαρτησίας των ίδιων των θεατών με προβλήματα όρασης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το «Δράσεις ενίσχυσης απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» και εντάσσεται στο Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η ενέργεια συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ακουστική περιγραφή του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Emotion pictures»

Ύστερα από πρόσκληση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αναλάβαμε την ακουστική περιγραφή του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Emotion pictures». Έγινε περιγραφή των ελληνικών ντοκιμαντέρ του διαγωνιστικού τμήματος, καθώς και του ξενόγλωσσου ντοκιμαντέρ της τελετής έναρξης. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη (16 – 18 Ιουνίου 2007).

  • «Γάτες» – 19/5/2000 στο θέατρο Ελιζέ (2 παραστάσεις) με την μουσικοθεατρική ομάδα της VSA HELLAS (30 άτομα με προβλήματα όρασης στις 2 παραστάσεις και άλλα άτομα με διάφορες αναπηρίες)
  • «Φοιτηταί» Γρηγόριος Ξενόπουλος – 4/4/2001 στο θέατρο ΡΕΞ του Εθνικού θεάτρου. (40 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Το κορίτσι της γειτονιάς» Νίκου Χατζηαποστόλου – 2/3/2002 στο θέατρο Ακροπόλ της Εθνικής Λυρικής  Σκηνής (16 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Δείπνο με φίλους» Ντόναλντ Μάργκιουλις – 4/3/2003 στο θέατρο Λαμπέτη (2 παραστάσεις). (30  άτομα με προβλήματα όρασης στις 2 παραστάσεις)
  • «Προδοσία» Χάρολντ Πίντερ – 10/3/2003 στο θέατρο Κ. Δανδουλάκη (2 παραστάσεις). 30 άτομα με προβλήματα όρασης.
  • «Πινακοθήκη» έργο της ομάδας – μουσικοθεατρική ομάδα της V.S.A – HELLAS – Μάϊος 2003 στο θέατρο Κ. Δανδουλάκη. (10 άτομα με προβλήματα όρασης και άλλα με διάφορες αναπηρίες)
  • «Στη φωλιά του Κούκου» – 18/12/2003 στο θέατρο Νέο Ριάλτο  (22 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Στη φωλιά του κούκου» – 27/1/2004 στο Νέο Ριάλτο  ως πανεπιστημιακό μάθημα στο τμήμα εξειδίκευσης και επιμόρφωσης σε θέματα ατόμων με προβλήματα όρασης. Το παρακολούθησαν 26 φοιτητές του Πανεπιστημίου και  6 άτομα με προβλήματα όρασης.
  • «Άμλετ» του Γ. Σαίξπηρ – 11/1/2004 στο θέατρο ΡΕΞ του Εθνικού. (23 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • 28/2/2004 Ο θείος Βάνιας Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ. Αρμένη (19 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» Γ. Σαίξπηρ (διασκευή)  – 9/5/2004 από τη μουσικοθεατρική ομάδα της VSA ΗELLAS στο θέατρο Νέου Κόσμου. (5 άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και άτομα με άλλες αναπηρίες)
  • «Στη χώρα των πουλιών» Όρνιθες του Αριστοφάνη – Διασκευή – 27/1/04 στο παιδικό στέκι του Εθνικού θεάτρου στο ΡΕΞ. (14  παιδιά με προβλήματα όρασης)
  • Περιγραφή των χορών της Δώρας Στράτου για 12 γάλλους εφήβους  με πρόβλημα όρασης – Μάϊος 2004 – στο κλειστό θεατράκι της Δ. Στράτου στην Πλάκα
  • «Ο μολυβένιος στρατιώτης» περιγραφή κουκλοθεατρικής παράστασης στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών παιδιών» – 26/5/2004. 17 παιδιά με προβλήματα όρασης.
  • «Μαμά πετάω» στην ειδική παράσταση για μικρούς και μεγάλους στο θέατρο Νέα Πορεία – 5/12/2004.(13 τυφλά άτομα, καθώς και άτομα με άλλες αναπηρίες)
  • «Ο βαφτιστικός» Θεόφραστου Σακελλαρίδη – 14/1/05 στο θέατρο Ακροπόλ της Εθνικής Λυρικής σκηνής. (21 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Οι τρεις αδελφές» Άντον Τσέχωφ – 2/2/2005 στο θέατρο Κ. Δανδουλάκη. (23 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Πού πάει αυτό το λεωφορείο;» Λάκη Λαζόπουλου – 19/3/2005 στο θέατρο Βρετάνια. (18 άτομα με προβλήματα όρασης. Περιγραφή Ελένη Πιπέρου)
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» Μπέρτολτ Μπρεχτ – 20/4/2005 στο θέατρο ΚΑΠΠΑ του Εθνικού (20  άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Ο βιολιστής στη στέγη» Θέατρο Βεάκη (22 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Μάρτυρας Κατηγορίας» – 8/3/2006 στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη 18 άτομα με προβλήματα όρασης
  • «Βασιλιάς Ληρ»  – 5/4/2006 στο Εθνικό Θέατρο (ΡΕΞ)(25 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Τέλος Καρναβαλιού» -9/4/2006  στο Θέατρο Λαμπέτη (19 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Ταρτούφος» -10/12/2006 στο Θέατρο Άλφα (21 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Ερρίκος Δ΄» – 17/12/2006 στο Εθνικό Θέατρο (ΡΕΞ)(24 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Χορεύοντας με τη σιωπή» -11/2/2007, 14/2/2007  στο Θέατρο Βεάκη(45 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Ματωμένος Γάμος» – 28/3/2007 στο Εθνικό Θέατρο (ΚΑΠΠΑ)(19 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Ο Δον Ζουάν στο Σόχο» – 20/1/2008  στο Θέατρο Χώρα (29 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Δυο τρελοί τρελοί παραγωγοί» – 9/4/2008 στο Θέατρο Αλίκη (17 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Η Τρικυμία» – 13/4/2008 στο Εθνικό Θέατρο (ΚΑΠΠΑ) (20 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «ID No 121» (χορός) – 4/6/2008  στο Θέατρο Αλκμήνη (5 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Η φωνή της φάλαινας» (χορός, πιλοτική παραγωγή με χορευτικές ερμηνείες από άτομα με προβλήματα όρασης) – 26/6/2008 στο Θέατρο Αλκμήνη (8 άτομα με προβλήματα όρασης)
  • «Τίτα – Λου» – 2/12/2008 στο Θέατρο Ράγες (13 άτομα με προβλήματα όρασης
  • «Η Προξενήτρα» (Παράσταση VSA)- 30/11/2008 στο Θέατρο ALTERA PARS (5 άτομα)
  • «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» – 14/2/2009, 22/2/2009 (45 άτομα με προβλήματα όρασης) στο Θέατρο Άλφα
  • «Meet market» – 8/4/2009 (11 άτομα με προβλήματα όρασης) στο Θέατρο Ροές

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

  • «Πολίτικη κουζίνα» (ταινία) – 15/10/2008  (37 άτομα με προβλήματα όρασης) Φάρος Τυφλών Ελλάδος
  • 5 ντοκιμαντέρ για την αναπηρία Φεστιβάλ Emotion Pictures – 16 – 18/ 6/2007 (23 άτομα με προβλήματα όρασης) στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

©2024 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?