Η ARTOGETHER έχει την καλλιτεχνική αλλά και την πολιτιστική της πλευρά.

Το άνοιγμα μας στα πολιτιστικά προγράμματα έγινε γύρω στο 2000 και βασίστηκε στο δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία να απολαμβάνουν ελεύθερα και σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους την πολιτιστική ζωή της κοινότητας.

Στα πρώτα μας βήματα ως φορέας θεωρήσαμε πιο καινοτόμο άποψη την προσφορά σε ανθρώπους με αναπηρίες ευκαιριών απόλαυσης της τέχνης από το πρίσμα του δημιουργού και όχι μόνο του παθητικού θεατή. Στη συνέχεια όμως συνειδητοποιήσαμε ότι διευρύνοντας τη δράση μας και στον γενικότερο πολιτιστικό χώρο, προσεγγίζουμε πολύ μεγαλύτερο κοινό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενώ δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλλιτέχνες ή επίδοξοι δημιουργοί, όλοι είναι σε θέση να απολαύσουν τα πολιτιστικά αγαθά του τόπου τους. Όλοι, χωρίς διακρίσεις, έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης σε μουσεία, θέατρα και άλλους πολιτιστικούς χώρους και δρώμενα.

Τις ικανότητες να ανεβούν στη σκηνή τις έχουν μόνο μερικοί, αλλά το δικαίωμα να παρακολουθήσουν αξιοπρεπώς την παράσταση το έχουν όλοι.

Βασισμένοι στις παραπάνω αλήθειες/πιστευω, ξεκινήσαμε δύο σημαντικά προγράμματα πρόσβασης στον πολιτισμό: Τις ξεναγήσεις ομάδων με αναπηρία σε μουσεία αρχαιολογικούς και άλλους χώρους πολιτισμού και την ακουστική περιγραφή θεατρικών και άλλων παραστάσεων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

ΤΙΤΛΟΣ Ακουστική περιγραφή Χρωματιστό σκίτσο γυναικείου κεφαλιού που φοράει ακουστικά με μικρόφωνο. Πάνω και αριστερά από το κεφάλι φαίνεται το διεθνές σύμβολο της ακουστικής περιγραφής

Aκουστική περιγραφή

Το πρόγραμμα ακουστικής περιγραφής θεατρικών παραστάσεων που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, ξεκίνησε πειραματικά το 2000 και έκτοτε εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για την λεκτική απόδοση εικόνων κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Ο φορέας υλοποίησε το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα καθώς στην Ελλάδα η περιγραφή δεν παρέχεται από τα ίδια τα θέατρα σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού

ΤΙΤΛΟΣ Ξεναγήσεις Σκίτσο άνδρα ξεναγού που κρατάει ψηλά και δείχνει φωτογραφία αρχαίου ναού

Ξεναγήσεις

Με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή στη γνώση και τον πολιτισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, η ARTOGETHER από το 1999 έως σήμερα διοργανώνει επισκέψεις και ξεναγήσεις φορέων ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων σε μουσεία, αρχαιολογικούς και άλλους πολιτιστικούς χώρους της Αττικής, με στόχο την ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία κάθε ηλικίας στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας

©2024 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?