Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εργαστήρια & Έκθεση στον δημόσιο χώρο

Η δράση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη εκτός» αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» (2018-2021) που υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Φέτος, χάρη στα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τον φιλανθρωπικό αγώνα 2021 SNF Nostos Run του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», η τέχνη ταξίδεψε εκτός στην πλατείας μιας γειτονιάς καλώντας τους κατοίκους να οραματιστούν συμπεριληπτικούς τόπους.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2022 πραγματοποιήθηκαν εβδομαδιαία εργαστήρια εικαστικών με και χωρίς αναπηρία με επίκεντρο τις καλλιτεχνικές πρακτικές από και στον δημόσιο χώρο (public arts). Συγκεκριμένα, η συμπεριληπτική ομάδα, υπό την καθοδήγηση των εικαστικών Άννα Τσουλούφη-Λάγιου και Νίκο Κόνιαρη, επισκέφτηκε και παρατήρησε  την πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια) στην περιοχή Ζωγράφου, συνομίλησε με τους κατοίκους, εμπνεύστηκε και υλοποίησε εικαστικές εφήμερες παρεμβάσεις που προορίζονταν για την υλοποίηση μιας υπαίθριας έκθεσης.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2022 η ομάδα ξεκίνησε ξανά τις συναντήσεις τα μέλη της ομάδας ασχολήθηκαν με την επιμέλεια και την οργάνωση της έκθεσης. Οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν ενεργά στη διαδικασία και προετοίμασαν συλλογικά την έκθεση συναποφασίζοντας την τοποθεσία, τον χρόνο, το περιεχόμενο, τον αφηγηματικό άξονα και λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή και την οργάνωση της δράσης. Με την επιλογή αυτή επιχειρήθηκε η δράση να είναι συμπεριληπτική από την αρχή έως το τέλος, από τη σύλληψη των ιδεών, την υλοποίηση των έργων έως την επιμέλεια της έκθεσης προτείνοντας καινοτόμους δρόμους στην επιμελητική πρακτική.

Η έκθεση τελικά έλαβε χώρα την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 στην πλατεία Άνοιξη.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να καλέσουμε τους κατοίκους και το κοινό να επανοικειοπηθούν τον δημόσιο χώρο μέσω της τέχνης και να οραματιστούν τόπους που τους συμπεριλαμβάνουν όλους/ες.

Συνολικά εκτέθηκαν 13 έργα/εγκαταστάσεις από ποικίλα υλικά και αντλώντας από ευρηματικές ιδέες και τεχνικές: μακέτα, ξύλινο παζλ, τοτέμ από ανακυκλώσιμα υλικά, πανό, δέντρο από οριγκάμι, ηχητικό αρχείο, μάσκες κ.ά.

Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία. Πλήθος περιοίκων, περαστικών, φίλων και καλεσμένων έδωσε το παρόν και απόλαυσε τα εκθέματα, εκ των οποίων πολλά ήταν διαδραστικά και συμμετείχαν στις δράσεις που είχαν προετοιμαστεί. Οι επισκέπτες για παράδειγμα είχαν τη δυνατότητα να παίξουν σκάκι, τρίλιζα και να δημιουργήσουν το τοτέμ της πλατείας με υλικά από τον χώρο και ζωγραφικά στοιχεία.

Όλοι οι συντελεστές έμειναν πραγματικά ευχαριστημένοι και δικαιωμένοι με την έκθεση και τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα έργα τους. Τα σχόλια των επισκεπτών ήταν, επίσης, ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά.

Μια επισκέπτρια μάς έγραψε:

«Μπορεί μια μικρή πλατεία τριγυρισμένη από πολυκατοικίες και πολυσύχναστους δρόμους να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο γεμάτο ευρηματικές εικαστικές δημιουργίες, με μερικές μάλιστα και διαδραστικές; Μπορεί, όταν γεμίσει από τις ευφάνταστες δημιουργίες των μελών του Εικαστικού Εργαστηρίου της Artogether – Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία. Όσοι βρεθήκαμε εκεί απολαύσαμε τα γεμάτα τρυφερή ευρηματικότητα έργα των δημιουργών. Θερμά συγχαρητήρια στην πρόεδρο κ. Δέσποινα Ασλανίδου, τον εικαστικό κ. Νίκο Κόνιαρη και την εικαστικό κ. Τσουλούφη για την τόσο πετυχημένη αστική παρέμβαση».

Η ομάδα συναντήθηκε ακόμα μια φορά με το πέρας της έκθεσης με σκοπό να αποτιμήσει τη δράση τόσο της έκθεσης όσο και τη διαδικασία των εργαστηρίων.

Συντελεστές

Υπεύθυνοι εικαστικών εργαστηρίων και επιμέλειας: Νίκος Κόνιαρης & Άννα Τσουλούφη-Λάγιου

Εικαστικοί: Ελπίδα Αντωνοπούλου, Σταυρούλα Γαλάνη, Φανή Γεωργακοπούλου , Μάγδα Καραμπουρνιώτη, Αλεξάνδρα Κοράκη, Ειρήνη Λιάσκου, Μαρία Μηλιώτη, Σοφία Παπανικολάου, Σαπφώ Σαράντου, Κατερίνα Σκόρδου

Συντονίστρια προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη

Το πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη εκτός» πραγματοποιείται χάρη στα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τον φιλανθρωπικό αγώνα 2021 SNF Nostos Run του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο οποίος υλοποιείται με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος».

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?