Πώς θα ήταν αν όλη σου η ζωή ήταν σε καραντίνα;

Πως θα ήταν αν δεν μπορούσες να βγεις από το σπίτι σου όποτε εσύ ήθελες;

Πως θα ήταν αν δεν μπορούσες να πας σε μια παράσταση με τους φίλους σου;

Πως θα ήταν αν δεν μπορούσες να επισκεφθείς ένα μουσείο;

Πως θα ήταν αν δεν μπορούσες να ταξιδέψεις;

Σου θυμίζει κάτι;

Πως θα ήταν αν όλα αν όλα αυτά αφορούσαν μια περίοδο της ζωής σου χωρίς ημερομηνία λήξης;

Πώς θα ήταν αν όλη σου η ζωή ήταν σε καραντίνα;

Αναπηρία: Η απώλεια ή ο περιορισμός των ευκαιριών για συμμετοχή στην κανονική ζωή της κοινότητας σε ισότιμη βάση με τους άλλους λόγω φυσικών ή κοινωνικών φραγμών[1]

Καραντίνα: Περίοδος επιβεβλημένης απομόνωσης από την υπόλοιπη κοινωνία για να προληφθεί η μετάδοση μιας μεταδοτικής νόσου.

Lockdown/Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας: Προσωρινή κατάσταση, που επιβάλλεται από κυβερνητικές αρχές και στην οποία οι άνθρωποι υποχρεούνται να μείνουν σπίτι και να απέχουν από ή να περιορίσουν δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο και δημόσιες συναθροίσεις[2].

Μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης/ Social distancing: Μια σειρά πρακτικών για τη διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων ή την αποφυγή επαφής με ανθρώπους σε δημόσιους χώρους με σκοπό τη διακοπή ή την επιβράδυνση της εξάπλωσης μιας μεταδοτικής νόσου[3].

 

Ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά την πανδημία της νόσου Covid-19, άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βίωσαν μια σειρά πρωτόγνωρων περιορισμών και απαγορεύσεων στην κοινωνική τους ζωή. Για πρώτη φορά συνήθειες που θεωρούσαμε δεδομένες, ξαφνικά έπαυσαν να είναι.

Η αναπηρία και τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης παρά τις μεγάλες διαφορές τους μοιράζονται μια κοινή εμπειρία: την εμπειρία του αποκλεισμού από την κοινωνική ζωή. Η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία βιώνει διακρίσεις σε μια σειρά από τομείς της καθημερινής ζωής (στην αναζήτηση εργασίας, στον δρόμο, στους χώρους διασκέδασης, στις καθημερινές συναναστροφές, στα ΜΜΜ κ.ά.)[4]. Ενστερνιζόμενοι την άποψη πως είναι τα εμπόδια στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που αποκλείουν την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή, καλούμε καλλιτέχνες άνω των 18 ετών με και χωρίς αναπηρία να εμπνευστούν, να αναμετρηθούν και να αναστοχαστούν γύρω από την έννοια του αποκλεισμού. Αποκλεισμοί που επιβάλλονται από κοινωνικούς παράγοντες σε άτομα με αναπηρία, αποκλεισμοί που βιώθηκαν από το σύνολο της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αποκλεισμοί που μας διαχωρίζουν, αλλά και που μπορούν εν δυνάμει να μας ενώσουν.

Από τα έργα που θα σταλούν, όσα πληρούν τα κριτήρια θα συμπεριληφθούν σε διαδικτυακή έκθεση στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Artogether τον Νοέμβριο του 2021.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων έως 1η Νοεμβρίου 2021.

Αφού μελετήσετε προσεκτικά την Προκήρυξη και τους Όρους,  μπορείτε να υποβάλετε την Αίτηση Συμμετοχής (διαθέσιμη εδώ) από 9/8/21 έως τις 1/11/21 είτε με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@artoget.gr συνοδευόμενη από φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του έργου είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://forms.gle/2mXT4LeNqs6Qqmoq8

 

  • Κάθε καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να υποβάλει ένα μόνο έργο.
  • Τα έργα με ελεύθερη χρήση υλικών/τεχνοτροπίας μπορεί να είναι ζωγραφική, κολάζ, φωτογραφία, μικτή τεχνική, χαρακτική, αγιογραφία, ψηφιακή τέχνη, υφαντική, γλυπτική, ανάγλυφα, καθώς και video art. Προτάσεις σε ηλεκτρονική μορφή (jpg, png, pdf και url σε περίπτωση video υλικού). Παρακαλείστε να αποστείλετε φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του υποψηφίου έργου (κατά προτίμηση σε ψηφιακά αρχεία jpeg 1920px στα 72dpi).

 

Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη του HumanRights360/The Kahane Foundation


[1] Disabled People’s International

http://www.dpi.org/document/documents-of-reference/dpi-constitutionen.pdf

[2] https://www.merriam-webster.com/dictionary/lockdown

[3] https://www.merriam-webster.com/dictionary/social%20distancing

[4] Έρευνα για τα άτομα με αναπηρία, ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε., για λογαριασμό της Ε.Σ.Α.μεΑ., 2013, https://www. esamea.gr/projectstenders/studies/483-ereynatiskaparesearchgiataatomameanapiria-2013

1 Comment

Comments are closed.

  1. […] Περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή συμμετοχών, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φορέα. […]

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?