Εικαστική παρέμβαση σε πλατεία της Αθήνας από άτομα με αναπηρίες

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα Αριάδνη είναι μια μόνιμη εικαστική και καλλιτεχνική παρέμβαση από ανθρώπους με αναπηρίες σε πλατεία στον περιφερειακό δρόμο του Φιλοπάππου.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε από το 1997, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και την ευγενική χορηγία της Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ.

Το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα «Αριάδνη ήταν» πως η πόλη που ζούμε ανήκει σε όλους μας και ότι η αισθητική εικόνα που παρουσιάζει πρέπει να είναι ευθύνη και φροντίδα όλων μας. Στόχος, λοιπόν, ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα παραμείνει ως μόνιμο επίκεντρο της καλλιτεχνικής παρουσίας των ανθρώπων με αναπηρία και θα στεγάσει και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, περνώντας σε όλους το μήνυμα ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες αποτελούν μία σημαντική και ιδιαίτερα δημιουργική μερίδα της κοινωνίας και είναι ικανοί εφόσον τους δοθούν ίσες ευκαιρίες να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο κάτι όμορφο και διαχρονικό. Επιθυμία μας ήταν ο χώρος να ξεχωρίζει, όχι μόνο διότι διαμορφώθηκε από ανθρώπους με αναπηρία, αλλά και επειδή χαρακτηρίζεται από μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική αντίληψη.

Ονομάσαμε το πρόγραμμα «Αριάδνη» γιατί τελικά είναι μια μορφή που συμβολίζει την αγάπη, τη συντροφικότητα και τον αδέσμευτο από προκαταλήψεις νου, που οδήγησε με την βοήθεια του Νήματος τον Θησέα έξω από τον σκοταδικό Λαβύρινθο.

Σε αναγνώριση αυτής της προσφοράς στην πόλη ο Δήμος Αθηναίων ονόμασε την πλατεία «Πλατεία Αριάδνης».

Στην πλατεία στήθηκε μπρούτζινο γλυπτό με τίτλο «Ο Τυφλός Γλύπτης» που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης και τοποθετήθηκαν ξύλινες μορφές.

Κάποιες μορφές είναι ομαδικά έργα που έγιναν σε διάφορα Κέντρα Αποκατάστασης της Αθήνας δίνοντας καλλιτεχνική πνοή στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών ξυλουργικών εργαστηρίων. Οι περισσότερες όμως μορφές, όπως και η τελική σύνθεση και τοποθέτησή τους, είναι καρπός ενός ομαδικού εργαστηρίου που στήθηκε και λειτούργησε για δύο εβδομάδες, στο ύπαιθρο, δίπλα στο φυσικό χώρο που φιλοξενεί και τα έργα. Το θέατρο Δώρα Στράτου που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία παραχώρησε μεγάλο μέρος του αύλειου χώρου του για να λειτουργήσει το υπαίθριο εργαστήριο.

Στο εργαστήρι συνεργάστηκαν νέοι καλλιτέχνες με αναπηρία από την Αθήνα καθώς και από την ομάδα ArtWorkshop COOPERATIONS από το Λουξεμβούργο που ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει  στην ολοκλήρωση αυτής της μακριάς καλλιτεχνικής διαδικασίας. Η ομάδα COOPERATIOS ήταν νέοι με αναπηρία και εθελοντές από διάφορα μέρη  που έφθασαν όλοι μαζί στην Αθήνα, προκειμένου να μοιραστούν την μακριά εμπειρία τους και να εργαστούν καθημερινά δημιουργώντας ξύλινες μορφές από τις 4 Μαΐου έως και την ίδια την ημέρα των εγκαινίων. Η συμμετοχή τους ήταν καταλυτική για την μεγάλη επιτυχία της εικαστικής διαμόρφωσης.

Εικαστική επιμέλεια και παραγωγή: Χριστίνα Ντεπιάν VSA HELLASMarc Roulling Cooperations


Για τη δημιουργία των ξύλινων γλυπτών συνεργάστηκαν οι παρακάτω φορείς:

Ομάδα καλλιτεχνών με αναπηρία ArtWorkshop COOPERAT Λουξεμβούργο
Εκπαιδευόμενοι ξυλουργικών εργαστηρίων που λειτουργούν στην Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, στο ίδρυμα «Η Θεοτόκος», στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Πειραιά και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω.

Μέλη από την ομάδα εικαστικών της VSA Hellas, από το Κοινοτικό Σπίτι «Θέτις» και από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.

Στο εικαστικό εργαστήρι «Αριάδνη» που λειτούργησε από τις 4 έως τις 14 Μαΐου στον αύλειο χώρο του θεάτρου «Δόρα Στράτου» συνεργάστηκαν  οι νέοι με και χωρίς αναπηρίες:

Jean Pierre Ries, Fernard Stumpf, Carlo Wertheimer, Jurgen Berg (Λουξεμβούργο), Irene Loureino (Πορτογαλία), Gayle Rodgers, Hayley Baxter (Αγγλία), Jhon Murphy (Ιρλανδία), Monica Bracciantini (Ιταλία), Γρηγόρης Αλεξίου, Γιάννης Γιαννίκας, Γιάννης Γρηγορίου, Μιχάλης Σαμπατουλάκος, Παναγιώτης Μιτσιώτης, Γιώργος Πιττάκης, Τάκης Δίκος, Χριστίνα Σταματοπούλου, Χρύσα Χατζηαντωνάκη, Στέλιος Αλεξιάδης, Θοδωρής Σκοτίδης, Νίκος Χατζής, Ιωάννα Κορκολή, Βένια Ασλανίδου, Μάνος Οικονομάκης (Ελλάδα)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Στις 17 Μαΐου 1998 κάτω από τους ήχους της μπάντας του Δήμου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού « Ο Τυφλός Γλύπτης» από τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων Γιάννη Πιερρουτσάκο. Ο κ. Πιερρουτσάκος επίσης ανακοίνωσε επιτόπου την πρόθεση του Δήμου να ονομαστεί η πλατεία «Πλατεία Αριάδνη». Στη συνέχεια η κυρία Κυριακοπούλου πρόεδρος της Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ και αποκλειστική χορηγός όλου του προγράμματος εγκαινίασε  την εικαστική διαμόρφωση.

Ακολούθησε  μια ημέρα Γιορτής και Δημιουργίας, στην οποία συμμετείχαν καλλιτεχνικά συγκροτήματα από διάφορους φορείς καθώς και μεμονωμένοι καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με πολλά άλλα  δρώμενα,  τα οποία ενθουσίασαν πλήθος επισκεπτών με επίκεντρο το στήσιμο του γνωστού λαβυρίνθου. Βλέπε λαβ

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα ημέρας εγκαινίων

ΠΡΩΙ

«Το Δίλημμα της Αριάδνης» από τη μουσικοθεατρική ομάδα της VSA Hellas | Σκηνοθεσία Κ. Ρόμπερτσον, Μουσική Μ. Τόμπλερ
Μουσικό Συγκρότημα «Επειγόντως» του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών | Επιμέλεια Παναγιώτης Λαμπρινάκος
Παίζει ο Νίκος Τουλιάτος με το μουσικό συγκρότημα μικρή ΗΧΟΔΡΑΣΙΣ

Δραστηριότητες με συμμετοχή του κοινού:

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Θεατρικά στιγμιότυπα από την μουσικοθεατρική ομάδα της VSA Hellas | Hellas | Σκηνοθεσία Κ. Ρόμπερτσον, Μουσική Μ. Τόμπλερ
«Το δίλημμα της Αριάδνης» από τη μουσικοθεατρική ομάδα της VSA Hellas | Σκηνοθεσία Κ. Ρόμπερτσον, Μουσική Μ. Τόμπλερ
«Άσπρες Μάσκες» από το Θέατρο Κωφών Ελλάδος
Παίζει το συγκρότημα «Αερικά» | Διευθύνει ο Κ. Αντάρας
Παράσταση Καραγκιόζη: «Στο Λαβύρινθο της Αριάδνης» | Θίασος Σκιών «Ιάσων»
Κλείσιμο της γιορτής με το συγκρότημα «Αερικά

Δραστηριότητες με συμμετοχή του κοινού:

Φτιάχνουμε φιγούρες Καραγκιόζη μαζί με τον «Ιάσων»
Διεύθυνση σκηνής; Κατερίνα Ρόμπερτσον
Μουσική & Τεχνική επιμέλειά: Μιχάλης Τόμπλερ
Εικαστική επιμέλεια: Χριστίνα Νττεπιάν VSA HELLAS – Marc Roulling Cooperations

Συμμετείχαν:

Στη μουσικοθεατρική ομάδα: Α. Λιόντου, Κ. Αντωνοπούλου, Α. Μποτονάκης, Π. Τσιρίδης, Γ. Πιλτικάκης, Χ. Γεωργανά, Σ. Λιγοξυγκάκη, Ε. Κουρούβανη, Β. Ασλανιδου, Λ. Λούκα, Σ. Μπραϊμάκη, Ε. Λαμπροπούλου, Π. Δίελας, Χ. Γιβροπούλου. Μ. Φρουδάκη, Μ. Τόμπλερ, Α. Παπαδογεωργοπούλου.

Στο Μουσικό Συγκρότημα «Επειγόντως»: Α. Χριστοδούλου, Δ. Σιφάκης, Κ. Τσιμπίδης, Κ. Κοντόπουλος, Δ. Κουκουλέτσος, Μ. Μεταλλινού

Στο μουσικό συγκρότημα μικρή ΗΧΟΔΡΑΣΙΣ: Κ. Τσακιρίδου, Κ. Μπουντούρης, Ε. Σταματογιαννοπούλου, Κ. Μηλιωτάκη, Φ. Φωτόπουλος, Κ. Καραδήμου, Μ. Καραθανασοπούλου, Ε. Φυσέκη

Στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Κ. Στεφανόπουλος, Ε. Οικονόμου, Ε. Ρηνιώτη

Στο μουσικό συγκρότημα «Αερικά: Κ. Αντάρας, Β. Αναγνωστόπουλος, Γ. Αργυρόπουλος, Κ. Γιαννουλάκης, Γ. Καπλάνης, Ε. Λαμπροπούλου, Δ. Μάνεσης, Π. Μπακλατζής, Γ. Ντάφτης, Ε. Παρασκευοπούλου, Μ. Σουράνη, Α. Τσίνγκος

Στο θίασο Σκιών «Ιάσων»: Ιάσων, Άννα και Αλέξανδρος Μελισσηνός

Στα «Παιχνίδια με τις Τέχνες»: Παιγνιοθήκη Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Παιγνιοθήκη Αιγάλεω, Παιγνιοθήκη Κερατσινιού, Παιγνιοθήκη Ν. Ιωνίας,

Ο Λαβύρινθος στήθηκε με επιμέλεια της Β. Ασλανίδου και λειτούργησε με τη βοήθεια πολλών εθελοντών

Συνεργάστηκαν:

Το 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, το θέατρο Δόρα Στράτου που προσέφερε τον χώρο του για το εργαστήρι των ξύλινων γλυπτών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και πολλοί άλλοι φορείς.

Έκτοτε ο φορέας πραγματοποίησε στον συγκεκριμένο χώρο ανοικτά καλλιτεχνικά προγράμματα, μικρότερης μεν εμβέλειας, αλλά πάντα με τη συμμετοχή νέων με και χωρίς αναπηρίες και παιδιών της γειτονιάς που ερχόντουσαν στην πλατεία για να παίξουν.

Μία πιο ολοκληρωμένη επανάληψη των δράσεων στην πλατεία έγινε δύο χρόνια αργότερα. Κάποιες ξύλινες κατασκευές είχαν αλλοιωθεί από τις καιρικές συνθήκες και αποφασίστηκε να επισκευαστούν αλλά να κατασκευαστούν και άλλες καινούργιες.

Αυτή την εργασία ανέλαβε η ομάδα εικαστικών με τη νέα υπεύθυνη της Τζάστελιν Παπακοσμά. Στην διάρκεια μίας εβδομάδας έγιναν και άλλου τύπου  εργαστήρια, όπου προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν άτομα με αναπηρία από διάφορους χώρους.

Τρίτη 16 Μαΐου 5:00-7:00 μ.μ.
Παιχνίδια ζωγραφικής – Κατευθύνει η ομάδα εικαστικών της VSA Hellas
Υπεύθυνη: Τζάστελιν Παπακοσμά, εικαστικός

Τρίτη 23 Μαΐου 6:00-8:00 μ.μ.
Μουσικοκινητικά παιχνίδια – Κατευθύνει η ομάδα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες του Δήμου Ζωγράφου
Υπεύθυνη: Μαριέττα Γαρυφάλλου

Δευτέρα 29 Μαΐου 6:30-8:30 μ.μ.
Παιχνίδι με κίνηση και κρουστά – Κατευθύνει η ομάδα «Ο Χορός των Κρουστών» της VSA Hellas
Υπεύθυνoι: Τίτη Αντωνοπούλου, χορεύτρια – Μιχάλης Τόμπλερ, μουσικός

Τετάρτη 31 Μαΐου 6:00-8:00 μ.μ.
Θεατρικά Παιχνίδια – Κατευθύνει η Μουσικοθεατρική Ομάδα της VSA Hellas
Υπεύθυνoι: Κατερίνα Ρόμπερτσον, δραματοθεραπεύτρια – Μιχάλης Τόμπλερ, μουσικός

Σάββατο 3 Ιουνίου & Κυριακή 4 Ιουνίου 6:00-9:00 μ.μ.
Ξύλινες Κατασκευές – Κατευθύνει η ομάδα εικαστικών της VSA Hellas
Υπεύθυνη: Τζάστελιν Παπακοσμά, εικαστικός

Κυριακή 11 Ιουνίου 6:00-8:00 μ.μ.
Μουσικά Παιχνίδια– Κατευθύνει η Μουσικοθεατρική Ομάδα της VSA Hellas
Υπεύθυνος: Γιάννης Ψαριώτης, μουσικοπαιδαγωγός

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?