Λεύκωμα – Πρόγραμμα Εξεύρεσης Πόρων

Τα Χριστούγεννα του 1994 κυκλοφόρησε σε 2000 αριθμημένα αντίτυπα το Λεύκωμα «Πρόσωπα και γραφή» με την επιμέλεια των αείμνηστων Εμμανουήλ και Λίνας Κάσδαγλη.

Για άλλη μία φορά σημαντικοί άνθρωποι του τόπου μας ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα μας. Ζητήσαμε αυθεντικά χειρόγραφα από το χέρι επιφανών ανθρώπων. Ζητήσαμε από κληρονόμους συγγενείς και φίλους χειρόγραφα σημαντικών Ελλήνων που δεν βρίσκονται πια μαζί μας. Πεζογραφήματα, ποιήματα, σημειώματα, μεταφράσεις, γράμματα, παρτιτούρες, σχέδια «όλα από το χέρι» ήταν η πλούσια συγκομιδή.
Είναι όλα δωρεές είτε των ιδίων των δημιουργών που τα έγραψαν ή τα ζωγράφισαν είτε ανθρώπων που τα είχαν διατηρήσει ευλαβικά χρόνια ολόκληρα και τα πρόσφεραν στη Very Special Arts Hellas δώρο από την καρδιά τους. Μερικοί έδωσαν μικρά κείμενα γραμμένα επίτηδες, άλλοι κομμάτια από χειρόγραφα με τις διορθώσεις και τα σβησίματα της πρώτης γραφής, άλλοι επιστολές ή ολόκληρες μελέτες κάποτε και το χειρόγραφο ενός βιβλίου.
Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν κενά στη συλλογή. Η δική μας επιθυμία και προσπάθεια ήταν να μη λείπει κανένα από τα επιφανή ονόματα που τίμησαν τον τόπο μας και αγαπήθηκαν απ’ όλους μας. Για να γίνει αυτό όμως έπρεπε να βγουν από τα αρχεία μουσείων και πνευματικών ιδρυμάτων ή να τα αποσπάσουμε από χέρια που δεν άντεχαν να τα αποχωριστούν.

Στο λεύκωμα που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους φίλους των γραμμάτων παρουσιάζονται όλα τα κείμενα και τα σχέδια της συλλογής αλλά με κάποια ισορροπία ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων και το περιεχόμενός τους.

Παράλληλα, το πλουσιότατο αυτό υλικό των αυθεντικών χειρογράφων εξετέθη για το κοινό στις ωραίες αίθουσες του νεοκλασικού κτιρίου στην Πλάκα, που ευγενικά προσέφερε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο επισκέπτης της έκθεσης έκανε από κοντά μία περιδιάβαση στον ελληνικό πνευματικό κόσμο, σύγχρονο και παλαιότερο και γνώρισε τις προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στην πολιτιστική, κάποτε και στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί τι μπορεί να μας δώσει καλύτερα το πρόσωπο ενός ανθρώπου παρά η γραφή τους;

Ακολουθώντας την αγοραστική ζήτηση χωρίσαμε τη συλλογή σε τρία μέρη τα οποία πωλήθηκαν σε κρατικά πνευματικά ιδρύματα και ιδιώτες αποφέροντας έσοδα 5.000.000 δραχμών. Παράλληλα συνεχίστηκε η επιτυχής πώληση των λευκωμάτων.

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?