Η έκθεση της ομάδας «Χώρος & Χρώμα» παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 31/10/2013 έως τις 09/11/2013. Η λειτουργία της ήταν καθημερινή από τις 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. και από τις 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ. (ή και μέχρι το τέλος των παραστάσεων). Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας υπήρχε παρουσία καλλιτεχνών με αναπηρία.

Η έκθεση υλοποιήθηκε με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Ι. Νιάρχος και με την ευγενική υποστήριξη Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η θεματική της έκθεσης είχε να κάνει με την έννοια του χώρου. Η ομάδα ασχολήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με τρισδιάστατα αντικείμενα και «ξανάφτιαξε» τον κόσμο μέσα από τα μάτια των μελών της. Οι υποενότητες της έκθεσης ήταν οι εξής: ο μικρόκοσμος (ο κόσμος που φτιάχνει και ζει ο άνθρωπος στο φανταστικό – μη ρεαλιστικό επίπεδο), οι βιομορφές (η ομάδα παίρνοντας αναφορές από τον Kandisky δούλεψε με αφηρημένα σχήματα βγαίνοντας από το δεδομένο του αντιληπτού κόσμου), τα γεωμετρικά σχήματα (μια κατασκευή που απαιτεί δεξιότητα και γρήγορη εναλλαγή χρωμάτων), το δέντρο (ένα παιχνίδι φαντασίας με τον σχεδιασμό ενός «περίεργου» δέντρου με «περίεργα» κλαδιά), οι πολυκατοικίες (μικτή τεχνική), τα αερόστατα (αιωρούμενα εκθέματα), το διάστημα (μεταφορά από τον κόσμο του ανθρώπου στο σύμπαν).

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 στις 8.00 μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης. Παρευρέθηκαν πολλοί επισκέπτες, οι οποίοι απόλαυσαν τα έργα, συνομίλησαν με τους καλλιτέχνες και παρακολούθησαν ένα μικρό μουσικό δρώμενο από την μουσικοθεατρική ομάδα.

Σχεδόν όλα τα έργα ήταν προς πώληση  – με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων του φορέα – και οι επισκέπτες έδειξαν μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο την ημέρα των εγκαινίων όσο και τις υπόλοιπες ημέρες.

Όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση – είτε ατομικά είτε ομαδικά – να πληροφορηθούν για τον τρόπο δουλειάς της ομάδας αλλά και να ευαισθητοποιηθούν γενικότερα για το θέμα της αναπηρίας. Η παρουσία των καλλιτεχνών με αναπηρία βοήθησε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέρα από την ευαισθητοποίηση του κοινού, η έκθεση λειτούργησε και σαν ένα θετικό παράδειγμα για ανθρώπους με αναπηρίες οι οποίοι ήρθαν από άλλους φορείς και πήραν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την προβολή που μπορεί να έχει η δουλειά τους. Επίσης, μετά την έκθεση η ομάδα εμπλουτίστηκε με καινούργια μέλη και συνεχίζει τη δουλειά της με υψηλότερες προσδοκίες.

Η μακέτα της «φανταστικής πόλης» (ομαδικό έργο) τοποθετήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Το δε έργο της έκθεσης «Θέατρο, τραγούδι παίζει βιολί» της Χριστίνας Βασίλογλου  αγοράστηκε από το Ίδρυμα και εικονογραφεί τον μήνα Σεπτέμβριο του ημερολογίου του 2014 του ΙΜΚ με συνοδευτικό κείμενο του Γιώργου Μανιώτη.

Έκθεση εικαστικών «Χώρος & Χρώμα» 31/10-9/11/2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εγκαίνια Πέμπτη 31 Οκτωβρίου

Δωρητής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με την ευγενική υποστήριξη Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ομάδα εικαστικών: Τάσος Αμπατζίδης, Ελπίδα Αντωνοπούλου, Βασίλης Διαμαντής, Έλλη Κελεσίδου, Σταύρος Κρασαδάκης, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Σάκης Σκουτέρης και Νίκος Χατζής.

Επίσης στην έκθεση συμμετείχαν τρεις καλλιτέχνες με αναπηρία μέλη άλλων ομάδων με προσωπική τους εργασία: Χριστίνα Βασίλογλου, Χριστίνη Γεωργανά

Υπεύθυνος ομάδας: Νίκος Κόνιαρης

Εθελόντρια βοηθός: Ιωάννα Τσελέντη

Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης.

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?