Η Ομάδα Εικαστικών της ARTOGETHER παρουσίασε την έκθεση «Αναζητήσεις» από τις 2 έως 9 Ιουλίου 2021, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στον Ταύρο.

Το ταξίδι αυτό ήταν γεμάτο εκπλήξεις και περιπέτειες. Ξανά συστηθήκαμε μεταξύ μας και ξανά ανακαλύψαμε τους εαυτούς μας. Γίναμε ζωγράφοι, γίναμε γλύπτες, γίναμε αρχιτέκτονες, γίναμε παραμυθάδες. Περάσαμε μέσα από φανταστικές πόλεις, συναντήσαμε δράκους και μυθικά κάστρα. Φυτέψαμε δέντρα, τα είδαμε να μεγαλώνουν και να γίνονται φιλόξενα σπίτια για εξωτικά πουλιά. Συναντήσαμε διάσημους ζωγράφους από το παρελθόν και συνομιλήσαμε μαζί τους. Το ταξίδι μας δεν τελειώνει εδώ. Κάνουμε απλώς μια μικρή στάση για να μας γνωρίσετε και να μοιραστούμε εμπειρίες και αναζητήσεις. Έτσι όταν συνεχίσουμε το ταξίδι θα είστε κι εσείς συνοδοιπόροι μας. Εμείς θέλουμε. Εσείς;

Η έκθεση περιελάμβανε 70 έργα ως επί το πλείστον επιτοίχια με διάφορες τεχνικές και υλικά: λαδοπαστέλ, ακουαρέλες, ακρυλικά, κολάζ, μεικτές τεχνικές, αλλά και ανάγλυφα και τρισδιάστατα γλυπτά. Τα έργα αντλούσαν από διάφορες θεματικές (προσωπογραφίες, φανταστικά ζώα, τοπιογραφίες, νεκρή φύση κτλ.). Με την αρχική προοπτική της έκθεσης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο δημιουργήθηκαν από το 2020 μερικά γύψινα μικρά γλυπτά που εκτέθηκαν όλα μαζί σε μία μεγάλη πλατφόρμα. Απέναντι ακριβώς στήθηκε μία κατασκευή από χαρτόνι και άλλα υλικά που παρίστανε την πόλη της Τήνου.

Το αποτέλεσμα θεωρούμε πως δικαίωσε την ομάδα, καθώς τα σχόλια ήταν εγκωμιαστικά.

Οι δράσεις είναι εμπνευσμένες από την έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», η οποία παρουσιάστηκε σε Μουσεία του ΠΙΟΠ, και αποτελούν καρπό του ομώνυμου προγράμματος, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το πρόγραμμα στοχεύει στην προβολή του έργου καλλιτεχνών με αναπηρία και την ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία και τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Επίσης, η έκθεση πλαισιώθηκε από βιωματικό εργαστήρι την Τρίτη 6 Ιουλίου, στο οποίο συμμετείχαν μέλη της ομάδας και άλλα άτομα με ή χωρίς αναπηρία. Στο εργαστήριο, το οποίο ήταν και αυτό εμπνευσμένο από την έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», οι συμμετέχοντας διερεύνησαν τον διάλογο ανάμεσα σε εικόνα και λόγο. Καταπιάστηκαν με τα εξής ερωτήματα: Μπορεί εικόνα και λόγος να συνθέσουν μια ενότητα; Μπορούν να ιδωθούν αυτόνομα; Πώς μετουσιώνεται ο λόγος σε εικόνα και η εικόνα σε λόγο; Οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση του εικαστικού και επιμελητή της έκθεσης Νίκου Κόνιαρη, επέλεξαν έναν τίτλο από ένα εικαστικό έργο της κεντρικής έκθεσης (25 εικαστικοί-25 λογοτέχνες) και ζωγράφισαν ελεύθερα ότι εμπνεύστηκαν μόνο από τον τίτλο. Στο τέλος του εργαστηρίου αποκαλύφθηκαν τα πρωτότυπα έργα και ακολούθησε συζήτηση και σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων έργων, των έργων των συμμετεχόντων και των  χειρογράφων.

Την ημέρα των εγκαινίων, 2 Ιουλίου, η  Ομάδα Κινητικού Αυτοσχεδιασμού της ARTOGETHER  παρουσίασε την παράσταση χορού «Circline» (ώρα προσέλευσης 20:30).

Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη
Επιμέλεια έκθεσης και Εργαστήρι Εικαστικών: Νίκος Κόνιαρης
Χορογράφος: Κατερίνα Γεβετζή

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 10:00-20:00. Είσοδος ελεύθερη.

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?