Βιωματικό Σεμινάριο για Υπαλλήλους Πολιτιστικών Οργανισμών

Το βιωματικό σεμινάριο «Γνωρίζοντας την αναπηρία» για υπαλλήλους μουσείων, θεάτρων και άλλων χώρων πολιτισμού διοργανώθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου 2004 στο Ίδρυμα Προστασίας Απροσάρμοστων Παιδιών ΘΕΟΤΟΚΟΣ.

Το σεμινάριο αποτελεί το τρίτο μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που υλοποίησε ο φορέας με τίτλο «Τέχνη Χωρίς Φραγμούς» και που χρηματοδοτήθηκε και στηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων). Το πρόγραμμα αυτό προωθούσε μια σειρά ενεργειών με στόχο να επιφέρουν τις απαραίτητες βελτιώσεις στους πολιτιστικούς χώρους τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και πρακτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμπεριφοράς και στάσης των εργαζομένων με σκοπό την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στον πολιτισμό.

Το σεμινάριο «Γνωρίζοντας την Αναπηρία» απευθυνόταν σε υπαλλήλους μουσείων, θεάτρων και άλλων χώρων πολιτισμού που είναι επιφορτισμένοι με την υποδοχή και την παροχή διευκολύνσεων κοινού (αρχιφύλακες, υπεύθυνους ταξιθεσίας θεάτρων, μουσειοεκπαιδευτές, υπαλλήλους πωλητηρίων κ.λπ.) και στόχο είχε κυρίως την εξοικείωση τους με τις διάφορες μορφές αναπηρίας (κινητικές, αισθητηριακές ή νοητικές) και την παροχή διευκολύνσεων κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται τόσο η άνετη απόλαυση του πολιτιστικού αγαθού, όσο και η αυτονομία και αξιοπρέπεια του επισκέπτη με αναπηρία.

Οι εκπαιδευτές ήταν στην πλειοψηφία τους άτομα με αναπηρίες και η διδακτέα ύλη βασίσθηκε κυρίως σε βιωματική προσέγγιση, εργαστήρια και συζητήσεις και υποστηρίχθηκε από πλούσιο έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό, καθώς και από προβολές ειδικών ενημερωτικών βιντεοταινιών.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 60 υπάλληλοι από 38 εποπτευόμενους ή μονίμως επιδοτούμενους από το Υπουργείο Πολιτισμού πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας και της περιφέρειας που επιλέχθηκαν με γνώμονα το βαθμό επισκεψιμότητάς τους και την ποικιλία του αντικειμένου τους

 


Μουσεία

Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης-Αγγελική Γιαννακίδου, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονοπούλου, Θεατρικό Μουσείο, Κέντρο-Μουσείο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Κοριαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Λαογραφικό Μουσείο Στέμνιτσας, Μουσείο Κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Πολεμικό Μουσείο.

 


Πινακοθήκες

Εθνική Πινακοθήκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (Μουσείο Κατσίγρα), Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φρυσίρα, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωτσάκη, Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη, Πολιτιστικός Τομέας Δήμου Πατρέων, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.

 


Θέατρα

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 


Βιβλιοθήκες

Εθνική Βιβλιοθήκη, Μουσείο-Βιβλιοθήκη Teriade

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο και οι περισσότεροι από αυτούς ζήτησαν, είτε την επανάληψή του, είτε τη διοργάνωση του στους χώρους των φορέων που εκπροσωπούσαν. Την συνέχεια της προσπάθειας ζήτησε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις εργασίες του σεμιναρίου και υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράστασή του Υπουργείου στην προσπάθεια επίτευξης πλήρους προσβασιμότητας στους χώρους πολιτισμού.

Η ομάδα των εκπαιδευτών μετά την επιτυχή διοργάνωση του παραπάνω σεμιναρίου συνέχισε τις συναντήσεις της με στόχο την επεξεργασία και άλλων μοντέλων βιωματικής επιμόρφωσης με θέμα την αναπηρία καθώς και την πιθανή έκδοση ενός σχετικού ενημερωτικού εντύπου. Επίσης επικοινώνησε με πολλά μεγάλα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα προτείνοντας συνεργασία για νέους κύκλους επιμορφώσεων σε άτομα εργάζονται σε πολιτιστικούς ή άλλους σχετικούς οργανισμούς ή που φοιτούν σε μεταπτυχιακά τμήματα πολιτιστικά τμήματα.

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?