Στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2001 οργανώθηκε μια σειρά βιωματικών σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης εικαστικών καλλιτεχνών με τον χώρο της αναπηρίας και με στόχο την ενδεχόμενη επαγγελματική ενασχόλησή τους με άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν τρία εργαστήρια διάρκειας δύο ολόκληρων ημερών το καθένα στα οποία συμμετείχαν σταθερά 12 επαγγελματίες εικαστικοί και 8 νέοι καλλιτέχνες με διάφορες αναπηρίες. Όλοι μαζί και κάτω από την καθοδήγηση εμπείρων εκπαιδευτών συνεργάστηκαν στενά στη δημιουργική εικαστική διαδικασία σε ποικίλα εικαστικά προγράμματα όπως, ζωγραφική γλυπτική, κολάζ σκηνογραφία εικαστική παρέμβαση στο ύπαιθρο κ.α. Επίσης, έκαναν ειδικές συναντήσεις ενημέρωσης και συζητήσεις με καταξιωμένους ενήλικες με αναπηρία γύρω από την προβληματική της συνύπαρξης και συνεργασίας ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία.

Τόσο η κοινή δημιουργική διαδικασία όσο και η ολοήμερη συμβίωση και εξοικείωση με τις πρακτικές δυσκολίες αλλά και οι αμφίδρομες συζητήσεις και ανοικτοί προβληματισμοί βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου του σεμιναρίου ως προς το επαγγελματικό ενδιαφέρον των εικαστικών αλλά και στο δέσιμο της ομάδας τόσο ώστε να επιθυμεί να συνεχίσει το δημιουργικό της έργο και μετά το τέλος του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο παρουσιάστηκε σε διεθνή συνάντηση της VSAarts στην Φλόριντα των ΗΠΑ (Μάιος 2001) όπου εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους η πρωτοποριακή αντίληψη σεμιναρίου πως οι εκπαιδευτές ήταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες με αναπηρία.

Τον Ιούνιο 2001 πολλά από τα μέλη της παραπάνω ομάδας με ή χωρίς αναπηρία πρωτοστάτησαν στην διοργάνωση εικαστικού εργαστηρίου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Πλατεία Αριάδνη, την πλατεία μας στου Φιλοπάππου και απευθυνόταν σε νέους με αναπηρία και σε παιδιά της γειτονιάς.

Ενδεικτικό της επιτυχίας των σεμιναρίων είναι πως λίγους μήνες αργότερα μία από τις εκπαιδευόμενες εικαστικούς ανέλαβε την ομάδα ζωγραφικής που λειτουργεί υπό τη σκέπη του φορέα για τρία συνεχή χρόνια, ενώ περίπου οι μισοί από τους υπόλοιπους απασχολήθηκαν σε διάφορα άλλα καλλιτεχνικά προγράμματα με ανθρώπους με αναπηρία.

Τα σεμινάρια χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Φ. Κωστόπουλου και τη Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού.

©2023 ART-COM

Επικοινωνία

    Δεν είμαστε διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

    Log in with your credentials

    Forgot your details?